Ruoka-aineallergiat ja niistä ilmoittaminen terveydenhoitajalle

Terveydenhoitajan tiedote huoltajille

Ruoka-aineallergiat ja niistä ilmoittaminen terveydenhoitajalle

- Koululaisille järjestetään erityisruokavalio terveydellisistä syistä lääkärintodistuksen perusteella. Muu ruokavalio (esim. kasvis tai uskonnollinen) järjestetään vanhemman ilmoituksen perusteella, eikä se edellytä lääkärintodistusta. Sama koskee lieviä allergiaoireita, jotka voidaan huomioida ruokailutilanteessa.

- Koulun ruoka on aina laktoositonta, siitä ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Jos lapsi haluaa juoda laktoositonta maitoa, muistuttakaa ottamaan maito tölkistä (ei ruokalan maitohanasta).

- Ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot tarkistetaan vuoden välein. Vakavista allergiaoireista (anafylaksian vaara) kärsivien ei tarvitse uudelleen ilmoittaa minulle allergiasta, paitsi jos tilanne on muuttunut. Jos jokin ruoka-aine aiheuttaa lievempiä oireita, mutta vaatii erityishuomiota koulun keittiöltä, pyydän ilmoittamaan siitä lukuvuoden alussa minulle uudella erityisruokavaliolomakkeella sekä toimittamaan voimassa olevan lääkärintodistuksen.


- Uusien allergioiden osalta pyydän täyttämään erityisruokavaliolomakkeen ja toimittamaan sen minulle mahdollisimman pian. Lomake löytyy Kauniaisten kaupungin kotisivuilta https://www.kauniainen.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/peruskoulut-ja-lukiot/kouluateriat/


- Vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine: Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiareaktioiden aiheuttajat. Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla lapsille sopivilla ruoka-aineilla. Ruokavalio perustuu lääkärin tekemään taudinmääritykseen ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Jos ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoitukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma. Koulussa on oltava tieto adrenaliiniruiskeen käytöstä ja siitä, miten lasta hoidetaan, jos hän saa vahingossa vältettävää ruoka-ainetta.


- Lievät itsestään ohittuvat oireet: Jos lapsi saa lieviä oireita huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Lapsi ei tällöin tarvitse erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta. Lieviä itsestään ohimeneviä allergiaoireita kuten suun kutinaa ja ihon lehahtelua aiheuttavia ruoka-aineita ovat tyypillisesti kypsentämättömät kasvikset (tomaatti, porkkana, omena) ja hedelmät etenkin koivun siitepölyallergisilla ja atooppisilla ihottumaa sairastavilla lapsilla. Yleensä lieviä oireita aiheuttavat kasvikset sopivat mainiosti kypsennettyinä. Lisäaine- ja mausteallergiat ovat erittäin harvinaisia ja miedosti maustettu ruoka sopii yleensä allergisille lapsille. Lapsen on tärkeä oppia syömään monipuolisesti. Mitä useampia ruoka-aineita lapsen ruokavaliossa vältetään, sitä vaikeampaa on saada koostetuksi ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio.

Lisätietoa: Käypähoito-ohje: Ruoka-allergia (lapset)/ potilaalle (www.kaypahoito.fi). Lasten ruoka-allergia –opas (www.allergia.fi)
 

 

Terveydenhoitaja Hanna Humalainen
p. 050 595 1087
[email protected]