KOULUTERVEYDENHUOLLON TIEDOTE LUKUVUODELLE 2023-2024
Kouluterveydenhuollon yleiset käytännöt ja palvelut
Kouluterveydenhuolto on ennaltaehkäisevää palvelua, joka tukee oppilaiden hyvinvointia, tervettä kasvua, kehitystä ja opiskelukykyä. Äkilliset- ja pitkäaikaissairaudet sekä vapaa-ajalla tapahtuneet tapaturmat hoidetaan omalla terveysasemalla. Kouluterveydenhuollon tehtäviin ei kuulu arvioida eikä hoitaa äkillisesti sairastuneita. Koulujen ensiaputilanteet kuuluvat koko koulun henkilöstölle ja huoltajalla on vastuu oppilaan saattamisesta jatkohoitoon.
Oppilaan sairastuessa kesken koulupäivän, tilanteen havaitseva koulun aikuinen soittaa huoltajalle ja pyytää tarvittaessa huoltajaa noutamaan lapsensa kotiin. Oppilaan ei siis yleensä tarvitse käydä terveydenhoitajan luona ennen kotiin lähtemistä.
Sairasta lasta ei tule lähettää kouluun. Näin voimme vähentää tautien leviämistä kouluyhteisössä, kuten flunssat, vatsataudit yms.
MITEN JA MISSÄ ASIOISSA KOULUTERVEYDENHOITAJALLE JA KOULULÄÄKÄRILLE?
Terveydenhoitajan puoleen voi kääntyä aina, kun oppilaalla/perheellä on huolia terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista (esim. kasvuun ja kehitykseen liittyvät asiat, mielenterveyteen liittyvät huolet). Terveydenhoitaja huolehtii myös oppilaiden rokotusohjelman ajantasaisuudesta. Koululla käy noin kerran kuukaudessa fysioterapeutti, vastaanotolle pääsee terveydenhoitajan kautta tarvittaessa.
Koululääkäri tekee yhteistyössä terveydenhoitajan kanssa terveystarkastuksia, ja arvioi näin ollen omalla ammattitaidollaan oppilaiden terveydentilaa ja mahdollista tarvetta lisätutkimuksille. Koululääkärin tarkastuksiin kutsutaan automaattisesti kaikki 1. ja 5. luokkalaiset. Muilla vuosiluokilla koululääkäri tapaa oppilaita vain tarpeen mukaan.
TÄRKEÄÄ TIETOA LUKUVUODEN ALUSTA JA SEN KULUSTA
- Oppilaille, joilla on jokin koulupäivän aikana lääkitystä vaativa sairaus tai allergia, laaditaan lääkehoitosuunnitelma. Käyn läpi kaikki vanhat lääkehoitosuunnitelmat nyt lukuvuoden alussa ja pyydän vanhempia ilmoittamaan viipymättä minulle, jos oman lapsen lääkehoitosuunnitelmaan on tullut muutoksia (esim. lääke tai annostus muuttunut tai ei enää tarvetta lääkkeelle). Laadin kirjallisen lääkehoitosuunnitelman aina, jos on mahdollisuus siihen, että oppilaan täytyy ottaa koulupäivän aikana jotakin omaa lääkettä, ja hän tarvitsee siihen aikuisen apua (tällaisia tilanteita esim. migreeni, anafylaktisen reaktion vaara).
- 5. luokkalaisten laajat terveystarkastukset alkavat heti elokuussa. Jaan 5. luokkalaisille esitietolomakkeet heille itselleen täytettäväksi, lisäksi jokainen saa kotiin vietäväksi vanhemmille tarkoitetun esitietolomakkeen. 5. luokkalaiset tapaan kahden kesken ensin omalla vastaanotollani, ja heidät kutsutaan huoltajien kanssa lääkärin vastaanotolle pitkin syksyä.
- Tiedotan kaikkien luokkien terveystarkastuksista aina vanhemmille vielä tarkemmin, kun kyseisen luokan tarkastukset ovat ajankohtaisia. Myös laajoista terveystarkastuksista tulee vielä tarkemmat ohjeet niille, joita asia koskee.
Toivon hyvää yhteistyötä välillämme ja matalaa kynnystä olla minuun yhteydessä mieltä painavissa asioissa!
Oikein mukavaa alkanutta lukuvuotta kaikille!
Terveisin,
Terveydenhoitaja Hanna Humalainen
p. 050 595 1087
[email protected]
Publicly, for teachers, for students, for the staff and for guardians